Koti, uskonto ja isänmaa – ministerimylläkästä ja muutakin käyttäytymisestä

Koti, uskonto ja isänmaa – ministerimylläkästä ja muutakin käyttäytymisestä

Ministerimylläkkä kertoi suomalaisten pitävän kunniassa kotia, uskontoa ja isänmaata.

Erityisesti hallituskumppanien kokoomuksen ja keskustan aatetaustasta lähtevät periaatteet ovat tärkeitä lopulta suurimmalle osalle suomalaisista.

Ministeri Ilkka Kanervan yhteydenpito parisuhteensa ulkopuoliseen henkilöön ylitti suomalaisten moraalin rajan.

Perhearvot ja yleensä moraalin eettinen perusta tulivat tärkeiksi.

Suurimmalla osalla suomalaisista eettinen perusta on kristinuskossa.

Tosin prosessissa saattoi olla mukana myös vahingoittamisen halua. On myös halua metelöidä, olipa syy mikä tahansa.

Kanervan katsottiin toiminnallaan vahingoittavan Suomea ja antavan kuvan sen ulkoministerin tehtävien huonosta hoidosta. Näin siis mukana olivat myös isänmaa ja sen puolustaminen.

Kanerva on kuitenkin koko ajan ja erotapahtumien jälkeenkin saanut kiitosta ja tunnustusta ulkoministerin tehtävien hyvästä hoitamisesta, johon ovat kuuluneet myös lisääntyneet yhteydet joihinkin ulkovaltoihin.

Koti, uskonto ja isänmaa!

Mutta entä terve sielu terveessä ruumiissa?

Hannu Rautkallio on kertonut äsken ilmestyneessä kirjassaan ”Moskovan päiväkirjat 1989-1993” miten Suomen puolustusvoimain komentajaa kenraali Lauri Sutelaa painostettiin ja houkuteltiin Neuvostoliitossa sen jälkeen kun Sutela oli ollut estämässä Neuvostoliiton puolustusministeri Dimitri Ustinovin esittämät yhteiset sotaharjoitukset ja sotilassopimuksen Neuvostoliiton kanssa.

Rautkallion mukaan Neuvostoliitossa heinäkuun 1978 Kultarannan tapahtuman jälkeen vieraillutta Sutelaa ensin nukutettiin oudoissa oloissa adjutantistaankin eristettynä. Moskovan jälkeen seurasi lomailu Mustanmeren rannalla Suhumissa.

Suhumissa Sutelan seuraan tuotiin nainen. Tässä vaiheessa Sutela kieltäytyi juomasta kahviakaan, kertoi Rautkallio jonkin aikaa sitten Oulun Pakkalansalin luentotilaisuudessa vihjaten mahdollisista ansaan menneistä suomalaisista.

Sutela ei mennyt ansaan. Hän ymmärsi ottaa huomioon huumatuksi ja siten arvostelukyvyttömäksi joutumisen.

Sutela hallitsi tilanteen.

Ulkopoliittisella toimijalla on oltava terve sielu terveessä ruumiissa. Näin ei ollut ulkoministerin tehtävässä toimineella Ilkka Kanervalla. Hänen suureellisiin 60-vuotisjuhliinsakin on kiinnitetty huomiota.

Kun Helsingin Sanomat oli julkistanut uutisen väitetyistä joidenkin kansanedustajien naisiin kohdistamasta sopimattomasta käyttäytymisestä, käynnistyi kova asian prosessointi kuten Kanervan tapauksessa.

Tympeintä eduskunnan miehistä kirjoitettaessa olivat joidenkin naiskolumnistien tekstit.

Paikallinen kansanedustaja Inkeri Kerola otti yleisellä tasolla julkisesti kantaa eduskunnan käytösasioihin.

Noihin aikoihin kohtasivat Raahen Kävelykadulla kaksi isoäiti-ikäistä raahelaista keskustalaista naista. Vaativaa työtä tehneillä perheenäideillä oli kokemus Kerolan omasta ikävästä käytöksestä jo siltä ajalta, jolloin hän ei vielä ollut kansanedustaja.

Lehtihaastattelun mukaan Kerola on itse sanonut olevansa pisteliäs tai piikikäs.

Kolmatta kautta eduskunnassa olevalla Kerolalla on ollut myös taipumus jollakin ilmaisulla tai kommentilla nolata jonkin tilaisuuden toinen luennoitsija tai esiintyjä. Jo hänen kansanedustajauransa alkupuolen julkisessa tilaisuudessa kuulija sai kärsiä toisena esiintyneen toisen raahelaisen kansanedustajan Unto Valppaan puolesta.

Toisen ihmisen loukkaaminen ja vahingoittaminen voivat tapahtua myös nauravilla kasvoilla ja huumorilla peiteltyinä.

Suomen perustuslaki ohjaa hyvään käyttäytymiseen niin ministeriä kuin kansanedustajaa.

Ministeriä koskien perustuslain 60 § toteaa: ”Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia”.

Kansanedustajaa ohjaa 31 §: ”Kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta ketään”.

Ohjeita ei ole tarkoitettu rajattavaksi vain parlamenttityöskentelyyn.

Eduskunnan käyttäytymisasioista puhuessaan puhemies Sauli Niinistö lausui ehdottomat sanat: ”Asemallaan alistava on itse alin kaikista”.

Samat ehdottomat sanat koskevat kaikkea käyttäytymistä.

Toisen ihmisen voi alistaa käytöksellään, vaikka ei olisi mitään niin sanottua asemaa. Loukkaavasti käyttäytyvä on jo asettunut toisten yläpuolelle.

Hyviin elämäntaitoihin kaikkia ihmisiä koskevina ja kaikkiin yhteyksiin sopivina kuuluvat asiallisuus ja palvelijan mieli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.