Siikajoen taistelu 18. huhtikuuta 1808 – 200-vuotismuistojuhlat sunnuntaina 20. päivänä
Siikajoella ja Revonlahdella vietetään Suomen sodan 200-vuotismuistoa ensi sunnuntaina 20.päivänä huhtikuuta.
Juhlallisuudet alkavat Siikajoen ja Revonlahden kirkoissa muistojumalanpalveluksilla.
Juhlallisuudet jatkuvat Siikajoen juhlatiloissa, Komppalinnassa.
Suomen sodan Siikajoen taistelu oli 18. huhtikuuta 1808 ja Revonlahden taistelu toista viikkoa myöhemmin 27. huhtikuuta.
On sanottu, että nimenomaan Suomen sodan Siikajoen taistelu sytytti suomalaiset näkemään maansa itsenäisenä valtiona.
Käsitys kulkee historiatietona ainakin Siikajoella.
Ruotsin strategia Suomen puolustamiseksi venäläisten hyökätessä ei toiminut. Venäläisten takaa-ajama Suomen armeija oli perääntynyt jo Pohjois-Suomeen asti.
Mikä nyt eteen?
Suomen armeija otti ohjat omiin käsiinsä ja voitti voimakkaan vihollisen. Eversti K. J. Adlercreutz käänsi perääntymisen vastoin W. M. Klingsporin käskyä hyökkäykseksi venäläisiä vastaan.
Voitto oli saatu ilman Ruotsin, emämaan, apua.
Siikajoen taistelun jälkeen Pohjois-Suomessa olivat vielä Revonlahden, Pulkkilan ja Iisalmen lähellä Koljonvirran taistelut. Ennen Siikajoen taistelua 18. huhtikuuta 1808 oli ollut Pyhäjoen taistelu pääsiäislauantaina 16. huhtikuuta.
Todettiin tultavan toimeen ilman Ruotsin apua. Venäläisiksi taas ei haluttu tulla.
Voittoisa Siikajoen taistelu käytiin Siikajoen kirkonmäen läheisyydessä.
Voiton jälkeen pääarmeija palasi Etelä-Pohjanmaalle ja Savon joukot J. A. Sandelsin johdolla Kuopion tienoille.
Hyökkäys tyrehtyi, kun Viapori antautui toukokuun alussa ja ruotsalaisten maihinnousu epäonnistui. Venäläiset kaksinkertaistivat hyökkäysjoukkonsa ja voittivat Oravaisissa Suomen armeijan. Aseleposopimuksen mukaan suomalaiset joukot vetäytyivät Länsi-Pohjaan Kemijoen taakse. Maaliskuussa 1809 joukot antautuivat ja kotiutuivat Suomeen.
Haminan rauhassa syyskuussa samana vuonna Venäjä liitti alueisiinsa koko Suomen ja pohjoisessa raja siirrettiin kulkemaan pitkin Tornion ja Muonion jokia.
(Tiedot sodan loppuvaiheista, aselevosta ja rauhasta ovat lukion historiakirjasta Muutosten maailma 4/Suomen historian käännekohtia.)
Lue artikkeli ”Siikajoen taistelu sytytti suomalaiset näkemään maansa itsenäisenä valtiona” (31.7.2007)! Lue muutkin haulla ”Siikajoen taistelu” löytyvät Nettilehti Sermonesin artikkelit – Vänrikki Ståhlin tarinoihin liittyvät myös!
Suomen sodan 1808 – 1809 alku sekä Pyhäjoen ja Siikajoen taisteluiden kuvaus Nettilehti Semonesin Ajankohtaista-linkeissä!
Siikajoen kunnasta muodostettiin muutama vuosi sitten uusi Siikajoen kunta yhdessä naapuripitäjän Ruukin kanssa.