Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat tasapainoilevat samalla nuoralla – jompikumpi – kristillisen oikeiston tahto ja menetelmävalikoima voivat tehdä vielä ihmeitä
Republikaanien John McCain ja demokraattien Barack Obama ovat tasaveikkaisia Yhdysvaltain presidentiksi siinä mielessä, että kumpi tahansa voi tulla valituksi siitä huolimatta, mitä tämän hetkiset ennusteet kannatusprosentteina ovat.
Barack Obaman edut ovat nuoruudessa ja demokraattisessa yleiskuvassa. McCainin edut ovat ulkopolitiikan hallinnassa ja Yhdysvaltain kristillistä oikeistoa edustavassa varapresidenttiehdokkaassa Alaskan kuvernöörissä Sarah Palinissa.
Media levittää heistä jokaisesta juttua toisensa perään.
Sarah Palinin nimi on yhdistetty fundamentalistiseen kreationismiin tavalla, jonka on ajateltu vievän häneltä suosiota. Tosiasiassa Palinin uskonnolliset käsitykset ovat Yhdysvaltain kristillisen oikeiston keskuudessa nimenomaan ansio.
Yhdysvaltain kristillisen oikeiston monet kannattajaryhmät ovat fundamentalisteja ja juuri siitä he saavat voiman toimia aktiivisesti politiikkansa toteuttamiseksi. Kun heidän presidenttiehdokkaansa kannatusluvut ovat alhaalla, menettelytapoihin lisätään uutta ja uutta. Kaikki tiedotuksen menetelmät ovat käytössä. Tahtoa ei puutu.
Fundamentalistisen uskonnollisuuden voima on kirjaimellisen tarkoissa eskatologisissa eli lopunaikojen tulkinnoissa. Raamattua sovelletaan kirjaimellisesti maailmanpolitiikkaan ja tulkinnoista tehdään poliittisia johtopäätöksiä Yhdysvaltain politiikkaan. Ei-kristillisiksi luokiteltuja ilmiöitä vastustetaan kaikin viestinnän keinoin ja henkilökohtaisen ohjauksen ohjelmilla.
Vaikka McCainin kannatusluvut ovat tällä hetkellä jäljessä Barack Obaman lukuja, fundamentalistinen luovuus vaikuttamisen tavoissa sekä tahtopolitiikka voivat kääntää kannatuksen vielä toiseksi.
Tämän hetkisistä kannatusluvuista huolimatta molempien ehdokkaiden voi katsoa olevan samalla viivalla tai yrittävän pysytellä samalla nuoralla.