Oulun läänin palkitut rakennussuojelukohteet ovat nyt yksissä kansissa – Viisikanta – hyvää rakennussuojelua-teos on julkistettu Euroopan rakennusperintöpäivän merkeissä tänään Oulussa
Oulun läänin vuosina 1990 – 2005 palkitut 37 rakennussuojelukohdetta ovat nyt valokuvattuina yksissä kansissa Pohjois-Pohjanmaan kulttuuriympäristötoimikunnan julkaisemassa teoksessa ”Viisikanta – hyvää rakennussuojelua”.
Palkituissa on yksitoista talonpoikaisrakennusta, seitsemän asuinrakennusta, kaksi huvilaa, kymmenen julkista rakennusta, viisi elinkeinoihin liittyvää rakennusta ja kaksi ympäristön huomioon ottavaa kaavaa.
Rakennustieto Oy:n kustantamassa kirjassa on tarkasteltu kuinka vuosina 1990 – 2005 palkitut rakennukset ovat kestäneet aikaa. Valokuviin on tallennettu suojeltujen kohteiden pihapiirit ja julkisivut sekä interiöörit.
Pihapiirit ovat poikkeuksetta käytössä ja hyvässä kunnossa.
Viisikanta on Oulun läänin rakennussuojelupalkinto, jolla palkitaan esimerkillisesti korjattuja ja ylläpidettyjä rakennuksia ja pihapiirejä tai erityisen hyvin perinteisen rakennuskulttuurin ja ympäristön huomioonottavia kaavoja.
Euroopan rakennusperintöpäivän merkeissä Oulussa tänään maanantaina julkistetun julkaisun tavoitteena on herätellä omistajia, suunnittelijoita ja päättäjiä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden kunnossapitoon ja säilyttämiseen.
Viisikanta – hyvää rakennussuojelua-teoksessa esitellyt ja Viisikannalla palkitut rakennussuojelukohteet ovat seuraavilla paikkakunnilla – nimen jäljessä kohteiden lukumäärä: Oulu 13, Raahe 5, Kajaani 4, Liminka 3, Kalajoki 3 ja Tyrnävä 2. Seuraavilla paikkakunnilla suojeltuja ja palkittuja sekä tänään julkistetussa teoksessa esiteltyjä kohteita on yksi: Suomussalmi, Pudasjärvi, Ii, Paltamo, Sievi, Oulunsalo, Hailuoto, Rantsila, Taivalkoski, Kiiminki, Pulkkila, Kestilä, Haapavesi ja Pudasjärvi.
Viisikanta on ollut vuodesta 1990 lähtien Oulun läänin rakennussuojelupalkinto. Suomen kielessä viisikanta tarkoittaa yhtäjaksoisesti, piirrintä nostamatta tehtyä viisikärkistä tähteä. Sitä on käytetty suojaamaan rakennuksia, käyttöesineitä ja ruoka-astioita henkivoimia, noitia ja pahaa silmää vastaan.
Pääosa kirjan kuvista on kuvattu tätä kirjaa varten vuosina 2007 – 2008, mutta mukana on myös vanhoja valokuvia.