Browsed by
Kuukausi: joulukuu 2014

Päiväkirjastani 31.12.2014

Päiväkirjastani 31.12.2014

Matti Klingen (1936 – ) uusimmasta päiväkirjasta ”Pinaatti ja Saint-Simon. Päiväkirjastani 2013 – 2014” seuraa mielenkiinnolla näkemyksiä Ukrainan ja Venäjän asiassa. Asian prosessoinnissa saavat kuulla kunniansa niin ”kalvinististen lahkokuntien maa” Yhdysvallat kuin jokainen aikamme tapahtumiin kynänsä pistävä historiaton kommentoija. Klinge on historian tutkija, filosofian tohtori, professori, joka kuluvan vuoden aikana on debytoinut myös runoilijana lausuen erään runonsa säkeissä NATOlle mm. ”Yankee go home!” Krimin kohtaloa surkutteleville Klingellä uudessa päiväkirjassaan on selvät sävelet. ”Pidän aivan ymmärrettävänä sitä, että Ukrainan jouduttua kaaokseen…

Read More Read More

Päiväkirjastani 23.12.2014

Päiväkirjastani 23.12.2014

Joulupuu on rakennettu – maailmansammas – Sampo – elämänpuu Julkaistu 24. joulukuuta 2007 Joulun korkea hetki, jouluaatto. Joulun pönkä, pystypuu, maailmanpatsas, joulukuusi on koristeltu ja valaistu. Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella. Vietetään kaksinkertaisesti valon juhlaa. On joulun ja talvipäivänseisauksen aika. Valo on voittanut. Aikanaan Virossa ei oltu täysin varmoja, miten auringon esiin tulon kanssa käy. Aurinko saattaisi vieläkin pudota ja tuhoutua kuten Saarenmaan meteoriittikatastrofia virolaiset aikanaan tulkitsivat. Luottamus auringon kiertokulkuun oli romahtanut. Taivaankantta tukeva maailmansammas, maailmanpatsas, oli sortunut….

Read More Read More

Lutherin Jouluvirsi “Enkeli taivaan” – Virren 21 syntyhistoria ja sanoma – Uskonpuhdistaja Martti Luther kirjoitti jouluvirren “Enkeli taivaan” vaimonsa antamaa tehtävää hoitaessaan, lapsensa kehtoa keinuttaessaan

Lutherin Jouluvirsi “Enkeli taivaan” – Virren 21 syntyhistoria ja sanoma – Uskonpuhdistaja Martti Luther kirjoitti jouluvirren “Enkeli taivaan” vaimonsa antamaa tehtävää hoitaessaan, lapsensa kehtoa keinuttaessaan

Lutherin Jouluvirsi “Enkeli taivaan” – Virren 21 syntyhistoria ja sanoma – Uskonpuhdistaja Martti Luther kirjoitti jouluvirren “Enkeli taivaan” vaimonsa antamaa tehtävää hoitaessaan, lapsensa kehtoa keinuttaessaan Julkaistu 15. joulukuuta 2013 sermones.fi:ssä rovasti Pekka Kinnusen luvalla. Martti Luherin kodissa valmistettiin joulua kuten niin monessa kodissa silloin ja nyt. Tämä tapahtui noin viisisataa vuotta sitten jouluiltana. Martti-tohtori oli jättänyt kirjoitustyönsä ja avusti perhettä välmisteluissa. Tarmokas Katariina-rouva, jonka taitavissa käsissä oli perheen talous, pani hänet lapsenkaitsijaksi. Vaikka kynä pysyi Martti-tohtorin kädessä, hän oli arkisissa…

Read More Read More

Päiväkirjastani 16.12.2014

Päiväkirjastani 16.12.2014

Luokkaretken itsekin tehnyt Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe on tehnyt luokkaretkeilyn historiakirjan ”Yläluokka. Olemisen sietämätön vaikeus” (Kirjapaja 2014). Kolben ”Yläluokka” on johdatus myös olemisen sietämättömään keveyteen. Näkymättömän sanoittamiseen kykenevä Kolbe puhuu Suomesta myös piiloluokkayhteiskuntana jolloin itsekullekin mahdollistuu itsensä sijoittaminen johonkin kulttuurikehään, nimittäköön sitä nyt vaikka luokaksi. Kolbe edustaa isänsä puolelta venäläistä yläluokkaa ja äitinsä puolelta suomalaista torppariyhteiskuntaa kuten hän itse kirjassaan luonnehtii. Ratkaiseva sysäys hänen omalle identiteetilleen muodostui yliopisto-opinnosta. ”Sain ammatin (tutkija) ja heimon (sivistyneistö, lukeneisto) ja neljännen…

Read More Read More

Hyvät suhteet Venäjään ovat Suomelle elinehto

Hyvät suhteet Venäjään ovat Suomelle elinehto

Hyvät suhteet Venäjään ovat Suomelle elinehto Venäjän kaupan asiantuntija raahelainen Vilho Kinnunen on arvostellut kärkevästi Kalevan linjaa suhteessa Venäjään. Mielipide-osaston kirjoituksessaan ”Hyvät suhteet Venäjään elinehto” (Kaleva 5.12.2014) hän kirjoittaa ”Kalevan toimitus on ahkeroinut parin viime vuoden aikana, jotta Suomen ja Venäjän väliset suhteet olisivat mahdollisimman huonot ja suomalaiset tuntisivat mahdollisimman suurta epäluuloa Venäjää kohtaan”. Kinnunen väittää kritiikissään, ettei Kalevan toimituksellista johtoa ”näytä kiinnostavan, että täältä Pohjois-Pohjanmaalta saataisiin vietyä esimerkiksi perunoita, maitotaloustuotteita ja korkean teknologian tuotteita Venäjälle”. Kinnunen korostaa Venäjän kaupan…

Read More Read More

Venäjän kauppa on saatava käyntiin

Venäjän kauppa on saatava käyntiin

Seuraavassa raahelaisen Venäjän kaupan asiantuntijan Vilho Kinnusen kirjoitus, joka on julkaistu myös Raahen Seudussa. Venäjän kauppa on saatava käyntiin Raahen Seudun pääkirjoitustoimittaja ei ole torstain 27.11. pääkirjoituksessa ollenkaan ymmärtänyt ulkomaan kauppaa, Venäjän kauppaa, Ukrainan tilannetta eikä osannut tulkita tiedustelutietoja Venäjän ja Ukrainan rajalla. Ulkomaan kauppa on erittäin pitkäjänteistä työtä. Ei maailmalta tule solkenaan ostajia Suomeen. Maailmalla pitää olla ja löytää ostajat. Erityisen vaikeaa on löytää markkinat ruualle. Maailmalla on liikatuotantoa maidosta ja sen jalosteista sekä maailmalla on liikaa viljaa eikä…

Read More Read More

Kansainvälisestä toimintakulttuurista

Kansainvälisestä toimintakulttuurista

”Pikkuvaltio voi pyrkiä vähentämään ja purkamaan sotilaallisen voiman roolia vahvistamalla rauhanomaista yhteistyötä mahdollistavia sääntöjä, normeja ja instituutioita. Tätä työtä pikkuvaltio voi tehdä tasaveroisena kumppanina yhdessä myös suurvaltojen kanssa pitäen tavoitteena kaikkien valtioiden integroimista ja sitomista kansainväliseen yhteisöön.” (Politiikan tutkimuksen professori emeritus Vilho Harle, Tampere. Alakerta/Kaleva 4.12.2014.

Päiväkirjastani 2.12.2014

Päiväkirjastani 2.12.2014

Venäläinen kirjailija Fjodor Dostojevski (1821 – 1881) sanoo tyrannista, että hänessä on tuhoutunut ihminen ja kansalainen ainiaaksi. Paluu ihmisarvoon, katumukseen ja uudestisyntymiseen käy hänelle melkein mahdottomaksi. Dostojevski on myös sitä mieltä, että parhainkin ihminen voi tottumuksen voimasta raaistua ja tylsistyä aivan petoeläimen asteelle. ”Veri ja valta juovuttaa; raakuus ja tapainturmelus kehittyvät yhä pitemmälle, järki ja tunne hyväksyy lopulta tyranniuden ja mitä luonnottomimmat ilmiöt tuntuvat mieluisilta.” Dostojevski oli vankilaan tuomittuna Siperiassa vuosina 1849 – 1854. Sepän takomat ja niittaamat kahleet jaloissa…

Read More Read More