Lenin ja Hitler olivat ne hävitysten kauhistusten kapellimestarit – He johtivat orkesteriaan selkä yleisöön, kansalaisiin, päin – Ja tätä vielä ihaillaan! – ”Suvereeni on se, joka päättää poikkeustilasta”-filosofia oikeuttaa päätöksen kuin päätöksen.
Venäjän ja Saksan heittiödiktaattorien valtaannousu. Miten ne olivat mahdollista?
Iltalehden uusin historia-liite kysyy ”Miksi kansa valitsi Hitlerin (IL 10/2013)? Artikkelisarja on edelleen ajankohtainen tai ehkä jälleen.
Mikä on totuus Suomeen luikertelevasta äärioikeistosta (SK 1/2013) tai totuus itse luikertelusta? Pitäisikö muidenkin kuin vasemmistopiirien pyrkiä tunnistaman Suomen äärioikeiston ulkomaiset ja filosofiset taustat (Dan Koivulaakso, Mikael Brunila ja Li Andersson: Äärioikeisto Suomessa. Into 2012)?
Kalevan päätoimittaja Markku Mantilan kuva ihannejohtajasta nostattaa kylmät väreet (Kaleva 200113). ”Entinen pääministeri Esko Aho oli oikeassa todetessaan, että johtajan pitää olla kuin kapellimestari: hän johtaa selin yleisöön.”
Mikä mies Esko Aho on tällä hetkellä, ainakin ylimieliseltä vaikuttava?
Lenin ja Hitler johtivat kuin kapellimestarit: selkä kansalaisiin päin. Olihan heillä orkesteri, mitä johtaa, mutta varsinaiset kansalaiset olivat selän takana.
Pohdittaessa ja ihmetellessä Hitlerin valtaanpääsyä on huomattava hänen aikalaistensa yleistä ajattelua tai ilmapiiriä muokkaavien filosofien Carl Schmittin (1888 – 1985) ja Martin Heideggerin (1889 – 1976) filosofiat. Teoriat mahdollistivat roistolle suvereniteetin (ks. sermones.fi 7.1.2013).
Schmitt ja Heidegger ovat toisen maailmansodan jälkeen uusiutuneen fasismin fasistisia taustateoreetikkoja. Schmittin oikeusfilosofian ydin on, että suvereeni on se, joka päättää poikkeustilasta. Siis Schmittin mielestä johtajan pitää olla kuin kapellimestari: johtaa selin yleisöön.
Seuraavassa linkki Deutsche Wellen internet-sivuille.
HOLOKAUSTIN JÄLJET MINSKISSÄ VALKO-VENÄJÄLLÄ dw.de 280113
http://www.dw.de/auf-den-spuren-des-holocaust-in-minsk/a-16547389
Geschichte
Auf den Spuren des Holocaust in Minsk
DW.DE
Audio und Video zum Thema
Maja Levina-Krapina berichtet über ihre Erlebnisse im Minsker Getto
Der 27. Januar 1945 ist für Alexandra Borisowa ein zweiter Geburtstag