Metropolivaltiokehitys kohtasi kovan kritiikin Kuhmon Ihminen ja Kosmos-tapahtumassa – Ihminen ei kestä tätä kehitystä

Metropolivaltiokehitys kohtasi kovan kritiikin Kuhmon Ihminen ja Kosmos-tapahtumassa – Ihminen ei kestä tätä kehitystä

Kuhmon Ihminen ja Kosmos-tapahtuma päättyi sunnuntaiaamun paneeliin ja yleisökeskusteluun. Tapahtuman ”Voittajat – Luuserit” teeman yhteiskunnallisen tarkastelun oli tiivistänyt jo edellisen päivän keskusteluissa Pro Kuhmo Oy:n toimitusjohtaja Tuulikki Karjalainen sanoihinsa ”Ihminen ei tätä kestä”. Karjalaisen tarkastelussa yhteiskunnan ihmisiä jakava nykymeno johtaa myös levottomuuksiin.

Nyt 15. kertaa järjestetyn Kuhmon Ihminen ja Kosmos-tapahtuman järjestäjiä olivat Pro Kuhmo Oy ja Suomen Akatemia.

Sunnuntaiaamun päätöspuheenvuorossaan Karjalainen korosti Kuhmon Ihminen ja Kosmos-tapahtumien henkistä merkitystä. Tapahtumissa keskustellaan ”melkein ikuisista asioista”. Päivien vaikutus on puheiden sisällössä, mikä tarkoittaa henkistä merkitystä ja jonka jokainen osallistuja vie Kuhmosta mukanaan. ”Tällä puhumisella on merkitys”, Karjalainen korosti. ”Voimme jopa muuttaa trendin suuntaa.” Suomen Akatemian mukanaolo Kuhmon tapahtumassa merkitsee ajattelemaan auttamista, hän kiitteli.

Päätöspaneelissa yksi tapahtuman alustajista, professori Anja Taanila, korosti myös toimintaa, jolla estettäisiin ihmisten joutuminen marginaaliin. ”Marginaalissa oleminen on haastavaa”, hän luonnehti. Asia on toinen, jos marginaalissa ollaan vapaaehtoisesti tai ympäristöstä johtuen, hän perusteli.

Edellispäivän tapahtumissa kuulluista aikamme kehitystrendeistä yksi oli professori Hannu Itkosen alustus voittajista ja luusereista urheilun kentällä. Hän luetteli urheilun uhrien nykytyypit ja tiesi, että tarkoituksella vahingoittaminen eli ”verta kentälle” tarkoitus on tullut mukaan nykyiseen urheiluun.

Sunnuntaiaamun paneelissa kapellimestari Atso Almila luonnehti kaikkia ihmisiä luusereiksi, häviäjiksi, jos pidetään kasvua elämänlaadun tarkoituksena. ”Kasvu on syöpä”, hän sanoi.

Akatemiatutkija Sami Moisio varoitti kuntia matkimasta globaaleja trendejä. Kuntien itsensä ei pidä lähteä marginalisoitumaan. Hän on myös nähnyt, että menestyvien yhteisöjen tunnusmerkki ei olekaan kilpailu vaan yhteistyö.

Lohdullisuutta marginaaliin, luuserikysymykseen, toi Taanila näkökulmallaan ekokulttuurista. ”Jokaisessa perheessä on voimavaroja. Myös luusereissa”. Kysymys on siitä, miten ne saadaan esille.

Paneelikeskustelussa kysyttiin myös, mitä lopulta onni on. Onni voi olla luusereiden puolella. Kummalla puolen on arvokkuus, voittajien vai häviäjien, kysyi Moisio. Myös on huomattava, että jako kahden ulottuvuuden välillä on liukuva, kummaltakin puolen voidaan siirtyä toiselle puolen.

Kuhmon Ihminen ja Kosmos-tapahtuma on Suomen Akatemian tietysti.fi:n ( www.tietysti.fi ) videokirjastossa osoitteessa

http://www.tietysti.fi/fi/T/Tiedeuutiset2/Videot-ja-radiojutut/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.