Jerusalemilainen sairaala varautuu pääsiäisturistien Jerusalem-syndroomaan
Jerusalemissa tunnetaan vanhastaan uskonnollisten fanaatikot, mutta heidän lisäkseen jerusalemilainen sairaala voi joutua tänäkin pääsiäisenä varautumaan identiteettinsä kadottaneisiin turisteihin. Osalle turisteja Jerusalemin kokeminen on ylivoimaista varsinkin pääsiäisenä.
Munkki Serafimin teos ”Kultainen Jerusalem. Jerusalemin idea juutalaisuudessa, kristinuskossa ja islamissa” kertoo Jerusalem-syndroomana tunnetusta psyykkisestä sairaustilasta ja sen ilmiöistä. Serafim kertoo, että Jerusalemin liepeillä on aina asunut uskonnollisia fanaatikkoja, mutta viimeisen kahdensadan vuoden aikana Jerusalem on saanut todistaa aivan uudenlaisia fanatismin muotoja, jotka Serafimin mukaan ovat lähes poikkeuksetta nousseet protestanttiselta pohjalta. ”Ilmiö liittyy tavalla tai toisella eskatologisiin ja apokalyptisiin odotuksiin, jotka ovat olleet voimakkaita kyseisissä piireissä.”
Varsinainen Jerusalem-syndrooma on kuitenkin vielä asia erikseen. Siinä on kyse aivan erityisestä identiteettihäiriöstä. ”Yleensä asiat etenevät niin, että Jerusalemiin tullut hurskas matkailija seisoo eräänä päivänä kadunkulmassa viittaansa – vaikkapa hotellin pyyhkeeseen – kietoutuneena ja julistaa profeetallisia totuuksia. Miehet luulevat yleensä olevansa Johannes Kastaja, Elia tai Jesaja. Nainen on useimmiten Maria Magdalena.”
Tapauksia on viime vuosikymmeninä ollut niin paljon, että Jerusalemin Ein Keremin sairaalassa on heille oma osastonsa ja hoitomenetelmänsä, Serafim kertoo vuonna 2008 ilmestyneessä teoksessaan. Potilaat ovat suljetussa huoneessa ja saavat rauhoittavia lääkkeitä sekä intensiivistä hoitoa, ja vähitellen he palaavat todellisuuteen.
Serafimin mukaan sairastuneet ovat enimmäkseen amerikkalaisia, ja melkein kaikki ovat olleet Raamattunsa erittäin hyvin tuntevia protestantteja.
Munkki Serafim, Kultainen Jerusalem. Jerusalemin idea juutalaisuudessa, kristinuskossa ja islamissa. Kirjapaja 2008.