Raahen tulisi lomauttaa työntekijänsä – ja jopa tehdä vielä radikaalimpaa!

Raahen tulisi lomauttaa työntekijänsä – ja jopa tehdä vielä radikaalimpaa!

Raahessa ei ole veronmaksajille vielä esitelty mustaa valkoisella, mitä erilaiset säästöratkaisut vaikuttaisivat kuntatalouteen. Yksi näistä toimenpiteistä olisi kaupungin palkkalistoilla olevien lomauttaminen. Muillakin työpaikoilla lomautetaan. Jos kunta ja Raahen tapauksessa Raahen kaupunki lomauttaisi työntekijöitään, luottamus kaupungin talouden hoitamiseen kasvaisi.

Veroprosentti on pyrittävä pitämään ennallaan kaikin mahdollisin keinoin, korottaa sitä ei saa.

Sermones.fi on esittänyt kaupungin työntekijöiden lomauttamista kahdeksi viikoksi. Yhden viikon osalta siihen olisi ollut mahdollisuus keväällä ennen kulunutta kesää. Vuoden 2010 talousarvio on mahdollista tehdä ensi vuoden lomautukset huomioon ottaen.

Erilaisilla järjestelyillä on opetus- ja hoivatyötä tekevienkin lomauttaminen mahdollista. Näistä järjestelyistä on esimerkkejä eri paikkakunnilta. Jämsän kaupunki on kertonut 190 perusopetuksen ja lukion opettajan lomauttamisesta. Sieltä olisi voinut kysellä kuulumisia ja kokemuksia. Onko Raahen luottamushenkilöillä tällaisen kyselemiseen tarvittavaa yksilötason valveutuneisuutta ja aktiivisuutta?

Jämsän järjestelyissä on puhuttu peruskoulun oppilaiden kahdesta ja lukion opiskelijoiden neljästä pakkolomapäivästä. Ulkomailta viestitetään viisipäiväisen kouluviikon lyhentämisestä taloudellisista syistä nelipäiväiseksi. Päivän ei tarvitsisi kuitenkaan olla niin sanottu vapaapäivä. Varsinkin Raahessa, jossa it-teollisuus on yksi kaupungin kärkihankkeista, olisi nyt erityinen tilaisuus ohjata lapset ja nuoret taloudellisesti tietoyhteiskunnassa oppimiseen.

Raahessa tulisi käyttää hyväksi myös eläkejärjestelyt, sillä kaikkia nykyisiä työntekijöitä ei tarvita. Kaupungin veronmaksajat eivät katso hyvällä myöskään työntekijöitä, joilta puuttuu oma-aloitteisuus. Heidät voidaan nähdä laitostuneina suojatyöpaikan haltijoina.

Oma lukunsa Raahessa ovat puheet nepotismista, sukulaisen suosimisesta. Jokin aika sitten paikallislehden Lukijalta postin tekstiviestissä viestitettiin ”Karjalainen, joko laitoit kuriin sukulaistyöllistämisen, se on miehen teko.” Karjalainen tarkoittanee uudehkoa kaupunginjohtajaa Kari Karjalaista.

Kaupungin tai kunnan palkkalistoilla olevien virka- ja työsuhteiden uudelleen järjesteleminen onkin erityisen vaikeaa juuri Raahen kaltaisilla paikkakunnilla, joissa työntekijäverkosto on hyvin pitkälle muodostunut hyvä veli- ja hyvä sisko-suhteiden kautta.

Suomen emeritus-pääministeri ja -eduskunnan puhemies Paavo Lipposen huomenna keskiviikkona julkaistava muistelmateos on myös Raahen ilmapiirin ja käytäntöjen tuuletusta. Muun muassa taistolaisia hän luonnehtii sanomalla, että epäintellektuellimpaa joukkoa saa etsiä henkisestä historiastamme. Lisäksi Raahessa on edelleen asenteellisuutta, jonka ilmenemisestä on kerrottu Raahen seminaarin aloitettua 1800-luvulla toimintansa. Kun maalta tulleet opiskelijat olivat vuokra-asunnon tarpeessa, saattoi hienohenkinen raahelainen kysellä nyrpistellen, että pitääkö heille tosiaan vuokrata huone tai ilmanvaihdon saamiseksi venttiiliä huoneeseensa esittävä vuokralainen sai kehotuksen poistua venttiilin kautta. Kaupungin nykyisen sisäpiirin tyylitajusta ja mausta on osoitus valtatien 8 varrella oleva Raahe-opastaulu, johon on tekstattu ”Kohta olet Raahesa”. Yhden s-kirjaimen puhetapa antaa ei-raahelaiselle tyylittömän vaikutelman. Pitkäänkin kaupungissa asunut kokee tekstin vastenmielisenä.

Henkisen ilmapiirin asiat ovat myös taloudellisia, sillä niillä on vaikutus priorisointiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.