Lienee turha odottaa Suomen romaneilta niin reippaita kannanottoja kuin Yhdysvaltain musta nuori nainen antaa kuulua mustista itsestään!
Yhdysvaltain musta presidentti Barack Obama merkitsee kaikille amerikkalaisille mustille erityistä vastuunottoa.
Erityisesti mustille miehille.
He eivät enää voi perustella huonoja päätöksiään perusteluilla, että valkoiset eivät kuitenkaan sallisi heidän menestyä.
Nämä sanat lausui eräs musta nuori amerikkalainen nainen presidentin vaalien jälkitunnelmissa (Mika Horelli/Kaleva 14.11.2008).
Horellin haastattelema musta nainen sanoi edelleen, että useilla afroamerikkalaisilla on ”kyllä sellainen hällä väliä-asenne elämään että pahaa tekee”.
”Liian monet mustat miehet kuvittelevat, että kaikki hyvä tulee oikotietä eikä minkään pysyvämmän eteen kannata nähdä vaivaa.”
Haastatellun nuoren naisen poikakaveri myöntää, että monilla mustilla miehillä on ollut ongelmia asettaa itselleen järkeviä tavoitteita.
”Jos roolimallit ovat vain muusikkoja tai näitä Maserateilla ajelevia kavereita, jotka ovat tehneet dollarinsa huumekaupalla, niin eihän se kyllä rohkaise investoimaan esimerkiksi koulutukseen.”
Nainen toteaa vielä, että hän todella toivoo Obaman myötä mustien miesten asenteiden muuttuvan.
Horelli kuvaa amerikkalaista yhteiskuntaa, jossa edelleen tänä päivänä mustia on enemmän vankiloissa kuin korkeakouluissa. Ilmiöstä johtuen 40 prosenttia afroamerikkalaisista lapsista kasvaa yksinhuoltajaäidin kanssa.
Yhdysvaltain ja koko maailman mustilla on nyt roolimallina presidentti, joka on yksinhuoltajaäidin musta lapsi.
Mitä tekevät Suomen romanit hyvinvointi-Suomessa, jossa jokaisella nuorella on kolmivuotisen keskiasteen oppilaitoksen jälkeen mahdollisuus hakeutua korkeakouluun, joko ammattikorkeakouluun tai yliopistoon, joita on hajasijoitettuina alueellisesti joka puolella Suomea?
Koulutus on ilmaista toisin kuin Yhdysvalloissa.
Mitä ovat Suomen romanien roolimallit?
Missään päin maailmaa yhdelläkään mustalla ei ole roolimallina ihminen, joka ei saa näyttäytyä työasussa toisille mustille.
Näin kuitenkin Suomen romanien kouluttajille suunnatussa oppaassa on esitelty romanikulttuurin huomioon ottamista.
Opas kertoo kouluttajille ja koulutuksen järjestäjille, että romanin ei ole lupa työasussa näyttäytyä toisille romaneille. ”Esimerkiksi sairaalassa työskentelevä, romaniasun valinnut romani voi pukeutua sairaalan työasuun, mikäli hän ei kohtaa muita romaneja työpäivän aikana”, opas kertoo.
Viime vuonna ilmestynyt KalevaPrintin painama opas on Avoimin mielin-projektin tuote ja se on koottu Ovet auki, ROM-EQUAL ja Romanit työelämään-projektin kokemuksista.
Suomalainen media tarttuu herkästi kaukaisten kulttuurien kuten talebanien naisiin kohdistuviin pukeutumismääräyksiin ja kouluttautumiseen, mutta suomalaisen yhteiskunnan keskellä elävää kulttuuria se ei tarkastele.
Romanien pukeutumiskulttuuri Suomessa vaikuttaa heidän kouluttautumiseensa ja ammatinvalintoihinsa synnyttäen epätasa-arvoa sekä heidän omassa keskuudessaan että valtaväestön rinnalla. Ennen kaikkea on kysymys heidän omasta henkilökohtaisesta elämästään.
Suomen romaneilla on useita periaatteita, jotka eivät ole sopusoinnussa yleisen eurooppalaisen arvomaailman kanssa. Yksi näistä on työasun asettama rajoite. Sermones.fi toteaakin eräässä artikkelissaan, että Eurooppa olisi jäänyt kehittymättä nykyisenlaiseksi sivistyneeksi maanosaksi, jos se olisi pitäytynyt vastaaviin traditioihin. Ks. sermones.fi:n seuraava artikkeli ”On alkamassa eurooppalaisen kulttuurin suuri juhla-aika … ”!
Näissä asioissa lienee turha odottaa Suomen romaneilta niin reippaita kannanottoja kuin nuori amerikkalainen musta nainen antaa kuulua mustista itsestään.
Suomalainen media voisi asialle paljon, jos se heräisi käsittämään, miten syvistä arvoista ja sivistys- sekä hyvinvointiyhteiskunnan periaatteista on kysymys.
Jokaisella ihmisellä on oltava tasavertaiset mahdolliset henkiseen ja yhteisölliseen hyvään elämään. Elleivät ihmiset itse syystä tai toisesta kykene tähän, asiaan on ulkopuolisten tartuttava.
Yhdysvaltain presidentin vaalit ovat ihmeellinen historian taitekohta, sillä presidentiksi valitun Obaman vaimo on orjista polveutunut ja yhtä raikkaasti asioita esiin nostava kuin Horellin haastattelema musta nainen.
Hakusanoja sermones.fi:n artikkeleihin: romani